In English

Tiedotteet

10.5.2017

Kirjailijakokouksen ennakkotapahtumana Hannu Väisäsen Vanikan palat -romaaniin perustuva monologi

vanikan_palat.jpg

Kirjallisuudesta kiinnostuneiden katseet kääntyvät pian Lahteen, kun Lahden kansainvälinen kirjailijakokous järjestetään kansanopistolla 16.–17. kesäkuuta.

Lähtölaukaus kirjailijakokoukselle nähdään uudistetussa Lahden pääkirjastossa 23.5. klo 17.30, kun Lahden kansainvälinen kirjailijakokous tuo kaupunkilaisten keskuuteen yhteistyössä kirjaston kanssa Hannu Väisäsen Vanikan palat -romaaniin perustuvan monologin.

Finlandia-palkitun kirjailija-kuvataiteilija Hannu Väisäsen romaani kertoo omaelämäkerrallisesti nuoren pojan elämästä Oulun kasarmilla veljeskatraan, leskeksi jääneen isän ja taiteen keskellä. Äitinsä menettänyt taiteilijanalku joutuu puremaan kovaa armeijan näkkileipää, vanikkaa, mutta siitä huolimatta hän näkee kauneutta arkisissa asioissa.

Toimittaja Anne Välinoro on dramatisoinut romaanista kolmen vartin mittaisen monologin, jonka esittää näyttelijä Mika Eerola. Esityksen on ohjannut teatteriohjaaja Jyrki Tamminen.

Lisätietoja:

Riikka Palander, Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen pääsihteeri
riikka.palander(at)liwre.fi, +358 44 568 05 98


13.3.2017

SAMASSA MAAILMASSA – Kirjailijat kokoontuvat jälleen kesällä Lahteen pohtimaan ajankohtaisia ja ajattomia kysymyksiä

Ensimmäiset ulkomaiset kirjailijavieraat Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen (16.–17.6.2017) ovat varmistuneet. 

Euroopasta kokoukseen osallistuvat ainakin brittiläiset Sue Hubbard ja runoilija Andy Willoughby, montenegrolainen Andrej Nikolaidis, puolalainen runoilija ja muusikko Grezegorz Kwiatkowski sekä virolainen Andrej Ivanov. Euroopan ulkopuolelta vieraaksi saadaan japanilainen Hideo Furukawa.

Joka toinen vuosi järjestettävän kokouksen teemana on tällä kertaa Samassa maailmassa. Kansallisen identiteetin perusta on usein luotu runoin, lauluin ja romaanein. Mitä on kansallinen kirjallisuus nykyhetken maailmassa? Onko kansallisuus rasite vai rikkaus? Mikä on kirjallisuuden ja kirjailijoiden merkitys inhimillisyyden ja suhteellisuudentajun puolustajina konfliktien ravistelemassa maailmassa?

Tämänvuotinen teema kiertyy tavallaan ihan ensimmäisen Lahden kirjailijakokouksen keskusteluteemaan vuonna 1963. Teemana tuolloin oli Kirjailija ja ennakkoluulot.

Keskustelujen kotimaisina alustajina kuullaan Riitta Jalosta, Pirkko Lindbergiä ja Jyrki Kiiskistä.

Kokouksen puheenjohtajina toimivat kirjailija Riikka Pelo ja kirjailija, toimittaja J. P. Pulkkinen.

Aiempina kertoina Mukkulassa ja pari kertaa Messilässä järjestetty kokous pidetään tällä kertaa Lahden kaupungin keskustassa sijaitsevassa Kansanopistossa. Aiemman kolmen päivän sijaan virallisia kokouspäiviä Lahdessa on nyt kaksi.

Kirjailijakokouksen ohjelma tarkentuu kevään aikana.

LISÄTIEDOT JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Reetta Ravi, tiedottaja
reetta.ravi(at)liwre.fi, +358 40 032 8300


20.1.2017

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous pohtii Suomi 100 -juhlavuonna kansallisen kirjallisuuden merkitystä

Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen teema on Samassa maailmassa. Kirjallisuustapahtuma järjestetään Lahden keskustassa, kansanopiston jugendlinnassa 16.–17.6.2017.

Kansallisen identiteetin perusta on usein luotu runoin, lauluin ja romaanein. Monumentit voivat myös murskata jotain alleen. Mitä on kansallinen kirjallisuus maailmankylässä? Onko kansallisuus rasite vai rikkaus? Näitä ja muita tärkeitä kysymyksiä nostetaan esiin kirjailijakokouksen vuoden 2017 teemassa.

”Kirjallisuuden ja kirjailijoiden merkitys inhimillisyyden ja suhteellisuudentajun lipunkantajina korostuu maailmantilanteessa, jossa konfliktit kärjistävät asenteita, synnyttävät pakolaisvirtoja ja koettelevat solidaarisuuden rajoja samaan aikaan, kun maailmantalouden rakenteet natisevat kriisien kourissa. Suomalaisen kirjallisuuskentän tehtävä on nyt kysyä ja kyseenalaistaa kansallisuuden roolia aikamme asenneilmastossa. On katsottava syvemmälle ja kysyttävä vuoden 2017 teemamme tavoin, elämmekö kaikki edelleen samassa maailmassa”, sanoo kirjailijakokouksen tapahtumajohtaja Juhani Lindholm.

Kotimaiset ja kansainväliset kirjailijat tuovat kirjailijakokouksen keskusteluissa yleisteemaan omia näkökulmiaan. Ohjelmaan kuuluu myös proosamatinea ja kansainvälinen runoilta. Kirjailijakokouksen päätyttyä kirjailijat esiintyvät myös Sanomatalossa Helsingissä 18.6. Kaikki tilaisuudet ovat yleisölle maksuttomia.

Lahden kirjailijakokouksen puheenjohtajina toimivat kirjailija Riikka Pelo ja kirjailija, toimittaja J.P. Pulkkinen.  


27.10.2016

Kirjailijakokous Lahden keskustaan

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous järjestetään 16.–17.6.2017 Lahden kansanopiston jugendlinnassa, Harjukatu 46, keskellä kaupunkia.

Ratkaisu kokouspaikan siirrosta on motiiviltaan ennen kaikkea logistinen.

Kokouksen teema on tällä kertaa ”Samassa maailmassa?”:

”Kuiskaus kantaa kauemmas kuin huuto. Kirjallisuus vaikuttaa sisältäpäin, mutta miten ja mihin ihmisessä? Muokkaako se asenteita, peittääkö se jotain, valehteleeko se? Ensimmäinen kokousteema 1963 oli ’Kirjailija ja ennakkoluulot’. Ovatko ennakkoluulot muuttuneet?

Kansallisen identiteetin perusta on usein luotu runoin, lauluin ja romaanein. Monumentit voivat myös murskata jotain alleen. Mitä on kansallinen kirjallisuus maailmankylässä? Onko kansallisuus rasite vai rikkaus?”

Vaihtovuorossa olleen puheenjohtaja Joni Pyysalon tilalle on valittu toimittaja, kirjailija Juha Pekka Pulkkinen. Vanhana puheenjohtajana uuden rinnalla jatkaa kirjailija Riikka Pelo.

Kokouksella on taas pitkän tauon jälkeen pääsihteeri. Tehtävään valituksi tuli kirjailija, YTM Riikka Palander.

Kansainväliset ja kotimaiset kirjailijat tuovat kansallisuuden ja ennakkoluulojen aiheita sivuavaan yleisteemaan omia näkökulmiaan kaksipäiväisissä keskusteluissa, lyhyen kävelymatkan päässä rautatieasemalta ja matkakeskuksesta. Kokous on entiseen tapaan avoin yleisölle ja maksuton. Ohjelmaan kuuluu myös ilmainen kansainvälinen runoilta, jossa vierailevat kirjailijat esittävät runojaan. Tapahtuma päättyy kirjailijoiden perinteiseen esiintymiseen yleisölle Sanomatalossa Helsingissä su 18.6. Tilaisuus lähetetään suorana HSTV:n kautta.

Lahden kansanopisto


J.P. Pulkkinen

Riikka Pelo

Riikka Palander


17.6.2015

Kirjastojen puolesta

Me kirjan ystävät ja  Lahden 27:nnen kansainvälisen kirjailijakokouksen osanottajat ilmaisemme huolestumisemme Suomen kirjastopalvelujen tulevaisuudesta. Adressimme on allekirjoittanut kokouksen viimeisenä päivänä sen kotimaiset osallistujat sekä sille tukensa antaneet ulkomaiset kirjailijat.

Suomalaiset pitävät kirjastoa yhtenä tärkeimmistä kunnallisista palveluista. Tilastojen mukaan kirjastoja käytetään Suomessa enemmän kuin missään muualla maailmassa. Kirjastojen yhteiskunnallinen merkitys on kiistaton: ne ehkäisevät syrjäytymistä ja edistävät tasa-arvoa. Ne tarjoavat kaikille mahdollisuuden itsensä kehittämiseen, varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta.

Hallituksen suunnitelman mukaan kuntien lakisääteinen velvollisuus järjestää kirjastopalvelut kumottaisiin. Se ei toisi kunnille merkittäviä säästöjä, sillä kirjaston osuus kunnan menoista on vain noin prosentti. Valtion ja kuntien talousongelmat eivät ole kirjastolaitoksen syytä. Hallituksen suunnitelma uhkaa romuttaa koko maan kattavan kirjastoverkon.

Kirjastot eivät ole kuluerä vaan investointi tulevaisuuteen. Vetoamme maan hallitukseen, eduskuntaan ja kunnallisiin päättäjiin, että kirjastojen olemassaolo ja toiminta turvataan lakisääteisesti myös tulevaisuudessa.

Liity adressiin tästä: http://www.adressit.com/kirjastojen_puolesta


8.6.2015

Peruutusilmoitus: Nora Ikstena ja Levan Beridze

Latvialainen Nora Ikstena ja georgialais-saksalainen Levan Beridze ovat valitettavasti joutuneet perumaan osallistumisensa vuoden 2015 kirjailijakokoukseen. Nora Ikstena on ystävällisesti antanut järjestäjille luvan lukea valmiin alustuksensa kokouksessa. LIWRE toivoo Noralle ja Levanille kaikkea hyvää ja toivoo voivansa kutsua heidät uudestaan jonain toisena vuonna.

Nora Ikstena   Levan Beridze.


6.6.2015

Peruutusilmoitus: Italialainen kirjailija Antonia Arslan estynyt terveydellisistä syistä

Italialainen kirjailija Antonia Arslan, joka tunnetaan ennen kaikkea Armenian kulttuuriin ja 1915 kansanmurhaan liittyvistä teoksistaan, on ikäväksemme joutunut peruuttamaan osallistumisensa Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen 2015 jalkaleikkauksen takia.  

LIWRE toivottaa hänelle hyvää terveyttä ja toivoo voivansa kutsua hänet uudelleen vuoden 2017 kokoukseen.

Antonia Arslan. Photo by Kari Klemelä.


19.2.2015

LIWRE 2015 tuo yleisön eteen kotimaisen ja kansainvälisen kirjallisuuden tähtiä

Tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio Mukkulaan palaavan Lahden kirjailijakokouksen suojelijaksi

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous (LIWRE) kokoontuu ensi kesänä todellisessa jälleennäkemisen riemussa, kun kokous palaa Mukkulan tammien alle. Järjestyksessä 27. LIWRE-tapahtuma järjestetään juhannuksen alla, 14.–16. kesäkuuta. Tapahtuman suojelijana toimii Tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio.

Jenni HaukioYksi Euroopan merkittävimmistä kirjallisuustapahtumista saattaa yhteen kirjailijat ympäri maailman. Vuoden 1963 jälkeen yli 1000 prosaistia, runoilijaa, kirjallisuuskriitikkoa ja tutkijaa eri puolilta maailmaa on osallistunut joka toinen vuosi järjestettävään tapaamiseen. Kansainvälisistä vieraista osallistumisensa tämän kesän tapahtumaan ovat vahvistaneet muun muassa Luiz Ruffato (Brasilia), Anne Michaels (Kanada), Antonia Arslan (Italia), Hassan Blasim (Irak), Rein Raud (Viro) ja Zsuzsa Rakovszky (Unkari).

Kotimaisista kirjailijoista tapahtumassa kuullaan muun muassa Monika Fagerholmia, Juha HurmettaSaila Susiluotoa, Satu Taskista ja Jyrki Vainosta.

Tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio on lupautunut kirjailijakokouksen suojelijaksi. Rouva Haukio toimii myös Turun kansainvälisten kirjamessujen ohjelmapäällikkönä.

Tulevan kesän tapaamisessa pohditaan kirjailijaa tasapainotaiteilijana: Mikä saa kirjailijan jaksamaan? Mikä on kirjailijan tarvitseman vapauden hinta? Teemat käsittelevät kirjailijoille keskeisiä ja ajankohtaisia aiheita. Määrittely on väljä, jotta alustajilla ja keskustelijoilla olisi niiden puitteissa mahdollisuus henkilökohtaisiin painotuksiin.

Lauantaina 13.6. ennen Lahteen siirtymistä kirjailijavieraat esiintyvät Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä. Yleisöllä on mahdollisuus kuulla kansainvälisiä vieraita lukemassa omia tekstejään, jotka suomalaiset kääntäjät ja kirjailijat lukevat suomeksi.

Kirjailijakokous palaa kotiin Mukkulan Kartanoon, joka on jo muodostunut käsitteeksi kirjailijakokouksen yhteydessä ja on kiinteä osa lahtelaista kartano- ja kulttuurihistoriaa. Kirjailijakokous vieraili naapurikunnan Hollolan puolella samaisen Vesijärven toisella rannalla Messilässä vuosien 2009, 2011 ja 2013 kokousten ajan.

Tiedote 19.2.2015 pdf:nä

[Päivitetty 23.2./unkarilaisen kirjailijan sukunimen oikea kirjoitusasu; Päivitetty 8.4./muutos: Serhi Žadan (Ukraina) -> Hassan Blasim (Irak)]

Yhteydenotot:

Marjo Heiskanen, kotimaansihteeri
marjo.heiskanen @ liwre.fi, 0405119546

Saara Pääkkönen, ulkomaansihteeri
saara.paakkonen @ liwre.fi , 0405301917

Chia Koskinen, tiedottaja
chia.koskinen @ liwre.fi, 050 381 5205


20.11.2014

Kirjailijakokous palaa Mukkulaan

Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen (LIWRE) hallitus kokoontui keskiviikkona 19.11.2014 ja päätti yksimielisesti, että kirjailijakokous järjestetään vuonna 2015 Mukkulassa.

”Palaamme Lahteen, jossa kirjailijakokous nimensäkin mukaan pidetään. Hollolan Messilässä olemme viihtyneet välivuodet hyvin. Nyt on aika palata juurille, kun olosuhteet antavat siihen mahdollisuuden”, hallituksen puheenjohtaja Erkki Hokkanen summaa.

Mukkula Manor / Mukkulan kartano

”Tervetuloa kotiin”, toivottaa Vanjanlinna Groupin toimitusjohtaja Pekka Vihma kirjailijakokoukselle ja sen yleisölle.  Vihma sanoo Mukkulan kartanon olevan erittäin tyytyväinen saadessaan tarjota uudistetut puitteet perinteikkäälle kokoukselle.

”Sisältö tietenkin pysyy vähintäänkin yhtä laadukkaana”, vakuuttaa yhdistyksen varapuheenjohtaja ja Eino Leinon seuran puheenjohtaja Juhani Lindholm omasta puolestaan.

Vuoden 2015 LIWRE (Lahti International Writers' Reunion) tuo jälleen yleisön tavattavaksi monipuolisen ja kiinnostavan kirjailijakavalkadin, kuten palkitun brasilialaisen kirjailija-runoilijan Luiz Ruffaton ja parikymmentä muuta ulkomaista kirjailijavierasta.

LIWRE haluaa tavoittaa kirjallisuuden lukijat entistäkin paremmin, mitä myös paluu Lahteen palvelee. 

”LIWRE:n ainutlaatuinen konsepti mahdollistaa vapaat, lyhentämättömät ja rajoittamattoman syvälle menevät keskustelut, joihin myös yleisö osallistuu. Kirjallisuudelle ja kysymyksille on enemmän aikaa kuin ehkä missään yhä kiivaammaksi ja kärsimättömämmäksi käyvässä älylaitteiden ja suoratoiston mediaympäristössä”, tiivistää Joni Pyysalo, joka vetää ensi kesänä keskusteluita yhdessä Riikka Pelon kanssa.

Kirjailijakokous on järjestetty vuodesta 1963 lähtien Mukkulassa, lukuunottamalla vuosia 2009 - 2013, jona aikana kolme kokousta pidettiin Hollolassa Messilän kartanoalueella Väsijärven toisella rannalla.

Lisätietoja:

Erkki Hokkanen, hallituksen puheenjohtaja
Lahden kansainvälinen kirjailijakokous ry.
puh. 050 552 1271
erkki.o.hokkanen @ gmail.com

Pekka Vihma, toimitusjohtaja
Mukkulan kartano/Vanajanlinna Group
puh. 0400 485 444
pekka.vihma @ vanajanlinna.fi

Chia Koskinen, tiedottaja
LIWRE Lahden kansainvälinen kirjailijakokous
puh. 050 381 5205
chia.koskinen @ liwre.fi


6.9.2014

LIWRE 2015 -teema julkaistu; Riikka Pelo jatkaa Virpi Hämeen-Anttilan kengissä kesän kirjailijakokouksen toisena vetäjänä

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous, LIWRE 2015, kokoontuu ensi kesänä 27. kerran (14.–16.6.2015). Vuodesta 1963 lähtien kirjailijat ympäri maailmaa ovat kokoontuneet kirjallisuuden ja kirjailijuuden kysymysten äärelle erilaisilla teemoilla. Tulevassa kokouksessa aiheena on Kirjailija tasapainotaiteilijana:

Kirjailija hyppää tyhjyyteen. Hän haluaa kertoa jotakin tärkeää, mutta ei voi tietää kuullaanko häntä. Hän voi joutua torjutuksi, kielletyksi, vaietuksi, väärin ymmärretyksi. Mikä saa hänet jaksamaan?

Kirjailija kirjoittaa auki vaihtoehtoisia maailmoja ja käyttää aineksena paitsi faktoja ja mielikuvitusta, myös omaa ja läheistensä elämää. Joskus hän tulee sohaisseeksi arkoihinkin paikkoihin. Hän tarvitsee vapautta, mutta mikä on vapauden hinta?

Kirjailija ei ainoastaan kirjoita. Hän on itsekin tuote ja osa markkinointikoneistoa. Myös kirjallisuus on esittävää taidetta, mutta viekö huomiotalous huomion pois siitä, mistä kirjallisuudessa todella on kysymys?

Kirjailijakokouksen hallitus on vahvistanut tulevan kesän puheenjohtajaksi Joni Pyysalon rinnalle kirjailija Riikka Pelon, joka voitti vuoden 2013 Finlandia-palkinnon kirjallaan Jokapäiväinen elämämme.

        Odotan iloisena, että pääsemme töihin ja tutustumaan, Pyysalo kommentoi.

Parivaljakko tulee vetämään vauhdikkaita telttakeskusteluja tuttuun tapaan ulkomaisten ja kotimaisten kirjailijoiden sekä yleisön välillä.

        Suhtaudun intohimolla siihen, mitä tekijät paljastavat omista kirjoitusprosesseistaan. Tällä teemalla kirjoittamisen kokemuksiin on hyvä sukeltaa, Pelo sanoo.

Kotimaansihteeriksi on nimitetty kirjailija Marjo Heiskanen, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa kotimaisten osallistujien ja alustajien kutsuminen kokoukseen. Ulkomaalaiset vieraat kutsuu ja yhteyden pidon alustajien kanssa hoitaa kansainvälinen sihteeri Saara Pääkkönen.

-   Toivon, että yhä useammat nuoret kirjailijat liittyvät mukaan inspiroivaan kansainväliseen kirjallisuuskeskusteluun, Heiskanen toteaa.

Kirjailijakokous on Eino Leinon Seuran, Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen kesäyliopiston yhdessä järjestämä tapahtuma. Lahden kansainvälinen kirjailijakokous toimii tiiviissä yhteydessä Lahden kaupungissa ja sen talousalueella vaikuttavien yritysten, organisaatioiden, julkaisujen ja yksityishenkilöiden kanssa pitääkseen yllä ja edelleen kehittääkseen yli viisikymmenvuotista kokousperinnettä, joka on tehnyt Lahtea ja sen kulttuuria tunnetuksi kautta maailman.  « Edelliset 10   

© LIWRE 2017