In English

Tiedotteet

16.6.2017

Peruuntuminen lauantaina ohjelmaan

Ruotsalaisen Lena Anderssonin osallistuminen Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen on peruuntunut. Hänen alustuksensa luetaan lauantaina klo 10 alkavassa kokouskeskustelussa. 


13.6.2017

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous jakaa kaupunkilaisille ilmaiseksi tuhat kirjaa

Sata_vuotta–_tuhat_kirjaa.jpg

Tällä viikolla Lahdessa 28. kerran kokoontuva kansainvälinen kirjailijakokous (Lahti International Writers’ Reunion LIWRE) jakaa kokouksen alla ja sen aikana tuhat ilmaista kirjaa lahtelaisille.

Kirjojen jako juhlistaa paitsi 16.–17. kesäkuuta järjestettävää kokousta myös satavuotiasta Suomea – 100 vuotta, 1000 kirjaa. Kirjat on lahjoittanut jaettavaksi Vantaan antikvariaatti Oy.

Kirjoja jaetaan keskiviikkona 14. kesäkuuta kello 14–19 Lahden satamassa makasiineilla sekä 15.–18. kesäkuuta Lahden pääkirjastossa.

Kirjailijakokous näkyy muutoinkin eri puolilla kaupunkia kokouksen aikana. Perjantaina 16. kesäkuuta kello 14 kokoukseen osallistuvat kotimaiset ja ulkomaiset kirjailijat lukevat tuotantoaan alkukielillä proosamatineassa Lahden pääkirjaston auditoriossa.

Perjantai-iltana kokousvieraat esittelevät moninaisia taitojaan Open mic -tilaisuudessa, joka alkaa kello 21 ravintola Tirrassa.

Lauantaina on vuorossa kokouksen yhteydessä jo perinteisesti järjestetty kansainvälinen runoilta. Tällä kertaa kotimaiset ja ulkomaiset kokousvieraat esittävät runojaan Lahden konserttitalon Felix Krohn -salissa kello 18–20.

Kaikki yleisötilaisuudet ovat maksuttomia.

Yleisö on tervetullut myös kuuntelemaan kokouksen keskustelutilaisuuksia Lahden kansanopistolle 16.–17. kesäkuuta.


31.5.2017

SAMASSA MAAILMASSA? – Lahden 28. kansainvälinen kirjailijakokous 16.–17.6.

Lahden_kansv_kirjkok-face-C2-1.jpg

Reilun viikon kuluttua Lahteen kokoontuu jo 28. kerran kymmeniä kirjailijoita eri puolilta maailmaa keskustelemaan ajankohtaisista ja ajattomista kirjallisista ja yhteiskunnallisista asioista.

Perjantaina 16.6. ja lauantaina 17.6. käytävien yhteisten keskustelujen teemana on tällä kertaa Samassa maailmassa. Kansallisen identiteetin perusta on usein luotu runoin, lauluin ja romaanein. Mitä tarkoittaa kansallinen kirjallisuus tämän päivän maailmassa? Onko kansallisuus rasite vai rikkaus? Muokkaako kirjallisuus asenteita, peittääkö se jotain, valehteleeko se?

Tämän kesän keskustelut kiertynevät – uusista näkökulmista – jo aivan ensimmäisen, vuonna 1963 pidetyn kirjailijakokouksen teemaan Kirjailija ja ennakkoluulot.

Kokouspaikkana Lahden kansanopisto

Joka toinen vuosi järjestettävä kokous on perinteisesti pidetty Mukkulassa paria kertaa lukuunottamatta, jolloin kokouspaikkana oli Messilä. Tällä kertaa kokouspaikkana on Lahden kansanopisto aivan kaupungin keskustassa (Harjukatu 46).

Kokouksen yleiset keskustelut käydään kansanopiston juhlasalissa. Kotimaiset osallistujat myös majoittuvat opistolla.

Kokousvieraat – tulevia maailmantähtiä?

Vuoden 2017 kokoukseen osallistuu yli 60 kotimaista ja ulkomaista kirjailijaa ja muuta alan ammattilaista. Ulkomaisia vieraita on yli kymmenestä maasta.

Kaukaisimmat vieraat ovat japanilainen Hideo Furukawa, nicaragualainen Milagros Terán ja australialainen, tällä hetkellä Suomessa asuva Nicholas Powell.

Britanniasta kokoukseen saapuvat Sue Hubbard ja runoilija Andy Willoughby. Myös Ruotsista ja Virosta paikalla on kaksi vierasta, Ruotsista Petteri Nuottimäki sekä August-palkittu kirjailija ja kolumnisti Lena Andersson, Virosta Ilmar Taska sekä vironvenäläinen Andrei Ivanov.

Muut eurooppalaisvieraat ovat runoilija Grzegorz Kwiatkowski Puolasta, EU:n kirjallisuuspalkinnon saanut montenegrolainen Andrej Nikolaidis, italialaista syntyperää oleva ranskalainen Paola Pigani, unkarilainen lasten- ja nuortenkirjailija Judit Berg, italialainen Francesca Diotallevi, kyproksenturkkilainen runoilija Mehmet Yashin ja islantilainen Andri Snær Magnason.

Ulkomaiset kirjailijat ovat kutsuvieraita. He ovat kotimaissaan kovasti arvostettuja ja palkittuja nimiä. Kirjailijakokouksella on kautta vuosikymmenten ollut hyvä vainu kutsuvieraiden suhteen. Lahden-kävijöistä peräti kahdeksan on sittemmin saanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon – Miguel Angel Asturias, Claude Simon, Camilo José Cela, Günter Grass, V. S. Naipaul, J. M. Coetzee, Herta Müller ja Mario Vargas Llosa.

Myös muun muassa tulevia Booker-palkittuja on kokoukseen osallistunut useita, viimeksi uusiseelantilainen Eleanor Catton, joka osallistui vuoden 2011 kokoukseen ja sai Booker-palkinnon pari vuotta sen jälkeen.

Suomennettua uudempaa tuotantoa on saatavilla ainakin seuraavilta ulkomaisilta vierailta: Petteri Nuottimäki (Like), Andy Willoughby (Savukeidas), Paola Pigani (Aviador), Ilmar Taska (WSOY), Lena Andersson (Siltala), Andri Snaer Magnason (Aula & Co.) Arvostelukappaletiedustelut kustantamoista.

Keskustelut, alustajat

Tämänkertaisessa kokouksessa puhetta johtavat kirjailija Riikka Pelo ja toimittaja, kirjailija J. P. Pulkkinen. Keskustelut käydään 3–4 ennakkoon kirjoitetun alustuksen pohjalta.

Perjantai 16.6.

10.00–11.30  Keskustelua 1, alustajina Pirkko Lindberg, Hideo Furukawa, Andrei Ivanov
17.00–18.30 Keskustelua 2, alustajina Jyrki Kiiskinen, Andrej Nikolaidis, Sue Hubbard

Lauantai 17.6.

10.00–11.30 Keskustelua 3, alustajina Riitta Jalonen, Lena Andersson, Nicholas Powell, Fransesca Diotallevi
14.00–15.30 Keskustelua 4, alustajina Petteri Nuottimäki, Ilmar Taska, Andy Willoughby

Yleisötilaisuudet, uutuutena proosamatinea

Kokouksen yhteydessä järjestetään myös erillisiä yleisötilaisuuksia eri puolilla kaupunkia.

Perinteinen Kansainvälinen runoilta on lauantaina 17.6. kello 18–20 Lahden konserttitalon Felix Krohn -salissa.

Uutuutena on Proosamatinea, joka järjestetään Lahden pääkirjaston auditoriossa perjantaina 16.6. kello 14. Kirjailijat lukevat tekstejään alkukielillä.

Perjantai-iltana kello 21 alkaen kokousvieraat esiintyvät vapaamuotoisesti Open mic -tilaisuudessa, paikkana ravintola Tirra.

Kaikki tilaisuudet ovat yleisölle maksuttomia. Yleisö on tervetullut myös kuuntelemaan keskusteluja kansanopistolla.

Kokouksen suojelijana rouva Jenni Haukio

Kokouksen tapahtumajohtajana toimii kokouksen järjestävän Eino Leinon seuran puheenjohtaja, suomentaja Juhani Lindholm. Pääsihteeri on Riikka Palander ja ulkomaansihteeri Laura Lahdensuu.

Kokouksen suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio.

****

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt tiedotussihteeri Reetta Ravi, reetta.ravi@liwre.fi (tai ravi.reetta@gmail.com), 0400 328 300.

Kansanopistolla toimii 16.–17.6. pressihuone, joka on avoinna molempina kokouspäivinä kello 9.15 alkaen koko päivän, sieltä saa apua kaikessa missä vain voimme mediaa auttaa.

http://www.liwre.fi


10.5.2017

Kirjailijakokouksen ennakkotapahtumana Hannu Väisäsen Vanikan palat -romaaniin perustuva monologi

vanikan_palat.jpg

Kirjallisuudesta kiinnostuneiden katseet kääntyvät pian Lahteen, kun Lahden kansainvälinen kirjailijakokous järjestetään kansanopistolla 16.–17. kesäkuuta.

Lähtölaukaus kirjailijakokoukselle nähdään uudistetussa Lahden pääkirjastossa 23.5. klo 17.30, kun Lahden kansainvälinen kirjailijakokous tuo kaupunkilaisten keskuuteen yhteistyössä kirjaston kanssa Hannu Väisäsen Vanikan palat -romaaniin perustuvan monologin.

Finlandia-palkitun kirjailija-kuvataiteilija Hannu Väisäsen romaani kertoo omaelämäkerrallisesti nuoren pojan elämästä Oulun kasarmilla veljeskatraan, leskeksi jääneen isän ja taiteen keskellä. Äitinsä menettänyt taiteilijanalku joutuu puremaan kovaa armeijan näkkileipää, vanikkaa, mutta siitä huolimatta hän näkee kauneutta arkisissa asioissa.

Toimittaja Anne Välinoro on dramatisoinut romaanista kolmen vartin mittaisen monologin, jonka esittää näyttelijä Mika Eerola. Esityksen on ohjannut teatteriohjaaja Jyrki Tamminen.

Lisätietoja:

Riikka Palander, Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen pääsihteeri
riikka.palander(at)liwre.fi, +358 44 568 05 98


13.3.2017

SAMASSA MAAILMASSA – Kirjailijat kokoontuvat jälleen kesällä Lahteen pohtimaan ajankohtaisia ja ajattomia kysymyksiä

Ensimmäiset ulkomaiset kirjailijavieraat Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen (16.–17.6.2017) ovat varmistuneet. 

Euroopasta kokoukseen osallistuvat ainakin brittiläiset Sue Hubbard ja runoilija Andy Willoughby, montenegrolainen Andrej Nikolaidis, puolalainen runoilija ja muusikko Grezegorz Kwiatkowski sekä virolainen Andrej Ivanov. Euroopan ulkopuolelta vieraaksi saadaan japanilainen Hideo Furukawa.

Joka toinen vuosi järjestettävän kokouksen teemana on tällä kertaa Samassa maailmassa. Kansallisen identiteetin perusta on usein luotu runoin, lauluin ja romaanein. Mitä on kansallinen kirjallisuus nykyhetken maailmassa? Onko kansallisuus rasite vai rikkaus? Mikä on kirjallisuuden ja kirjailijoiden merkitys inhimillisyyden ja suhteellisuudentajun puolustajina konfliktien ravistelemassa maailmassa?

Tämänvuotinen teema kiertyy tavallaan ihan ensimmäisen Lahden kirjailijakokouksen keskusteluteemaan vuonna 1963. Teemana tuolloin oli Kirjailija ja ennakkoluulot.

Keskustelujen kotimaisina alustajina kuullaan Riitta Jalosta, Pirkko Lindbergiä ja Jyrki Kiiskistä.

Kokouksen puheenjohtajina toimivat kirjailija Riikka Pelo ja kirjailija, toimittaja J. P. Pulkkinen.

Aiempina kertoina Mukkulassa ja pari kertaa Messilässä järjestetty kokous pidetään tällä kertaa Lahden kaupungin keskustassa sijaitsevassa Kansanopistossa. Aiemman kolmen päivän sijaan virallisia kokouspäiviä Lahdessa on nyt kaksi.

Kirjailijakokouksen ohjelma tarkentuu kevään aikana.

LISÄTIEDOT JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Reetta Ravi, tiedottaja
reetta.ravi(at)liwre.fi, +358 40 032 8300


20.1.2017

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous pohtii Suomi 100 -juhlavuonna kansallisen kirjallisuuden merkitystä

Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen teema on Samassa maailmassa. Kirjallisuustapahtuma järjestetään Lahden keskustassa, kansanopiston jugendlinnassa 16.–17.6.2017.

Kansallisen identiteetin perusta on usein luotu runoin, lauluin ja romaanein. Monumentit voivat myös murskata jotain alleen. Mitä on kansallinen kirjallisuus maailmankylässä? Onko kansallisuus rasite vai rikkaus? Näitä ja muita tärkeitä kysymyksiä nostetaan esiin kirjailijakokouksen vuoden 2017 teemassa.

”Kirjallisuuden ja kirjailijoiden merkitys inhimillisyyden ja suhteellisuudentajun lipunkantajina korostuu maailmantilanteessa, jossa konfliktit kärjistävät asenteita, synnyttävät pakolaisvirtoja ja koettelevat solidaarisuuden rajoja samaan aikaan, kun maailmantalouden rakenteet natisevat kriisien kourissa. Suomalaisen kirjallisuuskentän tehtävä on nyt kysyä ja kyseenalaistaa kansallisuuden roolia aikamme asenneilmastossa. On katsottava syvemmälle ja kysyttävä vuoden 2017 teemamme tavoin, elämmekö kaikki edelleen samassa maailmassa”, sanoo kirjailijakokouksen tapahtumajohtaja Juhani Lindholm.

Kotimaiset ja kansainväliset kirjailijat tuovat kirjailijakokouksen keskusteluissa yleisteemaan omia näkökulmiaan. Ohjelmaan kuuluu myös proosamatinea ja kansainvälinen runoilta. Kirjailijakokouksen päätyttyä kirjailijat esiintyvät myös Sanomatalossa Helsingissä 18.6. Kaikki tilaisuudet ovat yleisölle maksuttomia.

Lahden kirjailijakokouksen puheenjohtajina toimivat kirjailija Riikka Pelo ja kirjailija, toimittaja J.P. Pulkkinen.  


27.10.2016

Kirjailijakokous Lahden keskustaan

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous järjestetään 16.–17.6.2017 Lahden kansanopiston jugendlinnassa, Harjukatu 46, keskellä kaupunkia.

Ratkaisu kokouspaikan siirrosta on motiiviltaan ennen kaikkea logistinen.

Kokouksen teema on tällä kertaa ”Samassa maailmassa?”:

”Kuiskaus kantaa kauemmas kuin huuto. Kirjallisuus vaikuttaa sisältäpäin, mutta miten ja mihin ihmisessä? Muokkaako se asenteita, peittääkö se jotain, valehteleeko se? Ensimmäinen kokousteema 1963 oli ’Kirjailija ja ennakkoluulot’. Ovatko ennakkoluulot muuttuneet?

Kansallisen identiteetin perusta on usein luotu runoin, lauluin ja romaanein. Monumentit voivat myös murskata jotain alleen. Mitä on kansallinen kirjallisuus maailmankylässä? Onko kansallisuus rasite vai rikkaus?”

Vaihtovuorossa olleen puheenjohtaja Joni Pyysalon tilalle on valittu toimittaja, kirjailija Juha Pekka Pulkkinen. Vanhana puheenjohtajana uuden rinnalla jatkaa kirjailija Riikka Pelo.

Kokouksella on taas pitkän tauon jälkeen pääsihteeri. Tehtävään valituksi tuli kirjailija, YTM Riikka Palander.

Kansainväliset ja kotimaiset kirjailijat tuovat kansallisuuden ja ennakkoluulojen aiheita sivuavaan yleisteemaan omia näkökulmiaan kaksipäiväisissä keskusteluissa, lyhyen kävelymatkan päässä rautatieasemalta ja matkakeskuksesta. Kokous on entiseen tapaan avoin yleisölle ja maksuton. Ohjelmaan kuuluu myös ilmainen kansainvälinen runoilta, jossa vierailevat kirjailijat esittävät runojaan. Tapahtuma päättyy kirjailijoiden perinteiseen esiintymiseen yleisölle Sanomatalossa Helsingissä su 18.6. Tilaisuus lähetetään suorana HSTV:n kautta.

Lahden kansanopisto


J.P. Pulkkinen

Riikka Pelo

Riikka Palander


17.6.2015

Kirjastojen puolesta

Me kirjan ystävät ja  Lahden 27:nnen kansainvälisen kirjailijakokouksen osanottajat ilmaisemme huolestumisemme Suomen kirjastopalvelujen tulevaisuudesta. Adressimme on allekirjoittanut kokouksen viimeisenä päivänä sen kotimaiset osallistujat sekä sille tukensa antaneet ulkomaiset kirjailijat.

Suomalaiset pitävät kirjastoa yhtenä tärkeimmistä kunnallisista palveluista. Tilastojen mukaan kirjastoja käytetään Suomessa enemmän kuin missään muualla maailmassa. Kirjastojen yhteiskunnallinen merkitys on kiistaton: ne ehkäisevät syrjäytymistä ja edistävät tasa-arvoa. Ne tarjoavat kaikille mahdollisuuden itsensä kehittämiseen, varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta.

Hallituksen suunnitelman mukaan kuntien lakisääteinen velvollisuus järjestää kirjastopalvelut kumottaisiin. Se ei toisi kunnille merkittäviä säästöjä, sillä kirjaston osuus kunnan menoista on vain noin prosentti. Valtion ja kuntien talousongelmat eivät ole kirjastolaitoksen syytä. Hallituksen suunnitelma uhkaa romuttaa koko maan kattavan kirjastoverkon.

Kirjastot eivät ole kuluerä vaan investointi tulevaisuuteen. Vetoamme maan hallitukseen, eduskuntaan ja kunnallisiin päättäjiin, että kirjastojen olemassaolo ja toiminta turvataan lakisääteisesti myös tulevaisuudessa.

Liity adressiin tästä: http://www.adressit.com/kirjastojen_puolesta


8.6.2015

Peruutusilmoitus: Nora Ikstena ja Levan Beridze

Latvialainen Nora Ikstena ja georgialais-saksalainen Levan Beridze ovat valitettavasti joutuneet perumaan osallistumisensa vuoden 2015 kirjailijakokoukseen. Nora Ikstena on ystävällisesti antanut järjestäjille luvan lukea valmiin alustuksensa kokouksessa. LIWRE toivoo Noralle ja Levanille kaikkea hyvää ja toivoo voivansa kutsua heidät uudestaan jonain toisena vuonna.

Nora Ikstena   Levan Beridze.


6.6.2015

Peruutusilmoitus: Italialainen kirjailija Antonia Arslan estynyt terveydellisistä syistä

Italialainen kirjailija Antonia Arslan, joka tunnetaan ennen kaikkea Armenian kulttuuriin ja 1915 kansanmurhaan liittyvistä teoksistaan, on ikäväksemme joutunut peruuttamaan osallistumisensa Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen 2015 jalkaleikkauksen takia.  

LIWRE toivottaa hänelle hyvää terveyttä ja toivoo voivansa kutsua hänet uudelleen vuoden 2017 kokoukseen.

Antonia Arslan. Photo by Kari Klemelä.« Edelliset 10   

© LIWRE 2018