In English

Tiedotteet

18.8.2014

Välivuoden tapahtuma 2014: Runomiehet

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous toivottaa yleisön lämpimästi tervetulleeksi kaikille avoimeen LIWRE 2014 -välivuoden tapahtumaan RUNOMIEHET taidelauantaina 6. syyskuuta kello 14.00 alkaen Lahden pääkirjaston auditorioon. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Runomiehet 6.9.2014 Lahdessa

Runomiehet on kotimaisen runouden helmistä dramatisoitu hauska ja liikuttava varietee-esitys. Tinkimättömät runomiehet näyttelijä Ilkka Heiskanen ja muusikko Jone Takamäki tulkitsevat kansakunnan suosikkirunoja vastustamattomasti vaikka päällään seisten.

Runomiehet esittää runoja kotimaisilta lyyrikoilta Ilpo Tiihosesta Eino Leinoon ja Yrjö Jylhään, Arto Melleristä Viljo Kojoon ja Lauri Viitaan. Esityksessä Jone Takamäen säveltämä musiikki tukee Ilkka Heiskasen huimaa ilmaisua. 

Liisa Talvitie, Apu-lehti,  kirjoitti muun muassa näin:      

Kun Heiskanen sanoo esityksen alussa, että "nyt riuhtaistaan runoa ja pannaan ramppa rallattamaan", se sananmukaisesti tapahtuu.

Hän vaihtaa ketterästi vakavan ja koomisen sävyjä, ja jokaista tunnelmaa tukee Jone Takamäen musisointi.

Ilkka Heiskanen ei lausu runoja. Hän elää ne läpikotaisin. Hän ei ole lausuja, vaan näyttelijä, joka antaa täyden tulkinnan jokaiselle runolle. Yrjö Jylhän riipaisevissa Kolme sanaa tai Kaivo-runoissa on mukana jotain suorastaan omakohtaista kipua, kun Heiskanen miltei kuiskaten kertoo sodan kokeneen miehen kauhuista. Liekö tulkinnassa mukana häivähdys oman isän sotakokemuksista, vaietuista, mutta seuraavaan sukupolveen siirtyneinä?

Kahden katsojan viestit Teatteri Vantaalle ensi-illan jälkeen:

Kiitos ihan mielettömästi eilisestä Runomiehet-esityksestä! Se oli sanoinkuvaamattoman timanttista psykologiaa, koomisen viihdyttävä… Kokonaisuus kosketti meitä molempia. Ilkka on käsittämätön!

Suurkiitos aivan valtavan upeasta kokemuksesta, Ilkka Heiskanen oli aivan mieletön antautuessaan runolausuntaan. Olen suositellut esitystä yhdelle jos toisellekin.

Runokavalkadi kestää väliaikoineen noin puolitoista tuntia.     

Lavalla: Ilkka Heiskanen ja Jone Takamäki
Ohjaus: Ilkka Heiskanen ja Sakari Kirjavainen  
Tuotanto: Produmo / Pekka Nuru


18.6.2013

Suomi murskasi Muun maailman

Messilä, 18.6.2013, Heikki Aittokoski, Seija Vilén

Kirjailija Aki Ollikaisen toisen puoliajan maalirohmunta ratkaisi tiistain vastaisena yönä Lahden Messilässä, kun Suomi kukisti Muun maailman kirjailijat 6-3.

Lahden kirjailijaviikon perinteinen ottelu Suomi-Muu maailma pelattiin Messilän rantahietikolla.

Maalinnälkäinen Ollikainen herkutteli peräti neljällä osumalla. Ensimmäisen puoliajan Muu maailma jaksoi vielä sinnitellä. Tauolle mentiin lukemissa 1-1.

Toinen puoliaika olikin Muulle maailmalle nälkävuoden mittainen. Tanskalaiskapteeni Henrik Andersen sai joukkueeseen puhallettua ajoittaista iskua. Muun maailman kohokohtiin lukeutui algerialaiskirjailija Farid Benyoucefin kaukolaukaus, joka pääsi yllättämään Suomen loisteliaasti pelanneen maalivahdin Heikki Huttu-Hiltusen. Ruotsin Per-Ole "Zlatan" Persson piti yllä Muun maailman taistelutahtoa liu'uttamalla pallon verkkoon kahdesti.

Girl poweriakin maailmalta löytyi:  Anilda Ibrahimi ja puoliksi suomalainen Hollannin Kira Wuck laittoivat pallon liikkeelle, mutta argentiinalainen Pola Oloixarac todella näytti pojille, miten tätä peliä pelataan. Suomen puolella runoilija Johanna Venho ehdittiin jo ristiä Laura Kalmariksi ja Heidi "Jono" Jaatinen piti vankasti laidan.

Tasapelilukemissa 3-3 pelin henki oli vielä rauhan palloa, mutta sitten Suomen mylly alkoi jauhaa. Hyökkäyspäässä kunnostautui  ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski, joka jakeli Ollikaiselle namusyötön toisensa perään. Maalinteko oli Ollikaiselle helppoa kuin tikkarin vieminen lapsilta.

Pelin käynnisti kirjailija Onerva Vartiainen jykevällä avauspotkullaan. Peliä selostivat Herra Tossavainen ja Marilyn Monroe. Tuomareina Luciano ”Louis” Turconi Martins ja Ari Juhanila.


17.6.2013

Loppupanelistit julkaistu

Panelistit LIWRE 2013 kirjailijakokouksen viimeisessä ja yhteenkokoavassa keskustelusessiossa, tiistaina 18.6. klo 14 alkaen, ovat  Henrik Andersen (Tanska), Olga Grjasnowa (Saksa), Igor Kotjuh (Viro), Per-Ole Persson (Ruotsi) and Johanna Hulkko (Suomi).


11.6.2013

Kokouksen alustajat julkaistu

Kokouksen kolme työpäivää sisältävät alustuksia ja paneelikeskusteluja, jotka tulkataan englanniksi ranskaksi ja suomeksi. Keskustelut käydään ulkona, kokouspaikan aurinkoisella pihamaalla. Keskustelua johtavat puheenjohtajat Virpi Hämeen-Anttila ja Joni Pyysalo.

Kokouksen aikana on kuusi keskustelusessiota, joista viimeinen on loppupaneeli. Keskustelut käydään aamupäivisin kello 10.00 - 12.30 ja iltapäivisin kello 14.00 - 17.00.

16.6. sunnuntaiaamupäivän alustajat, 1:
Goce Smilevski (Makedonia)
Hava Pinhas-Cohen (Israel)
Tommi Melender (Suomi)

16.6. sunnuntai-iltapäivän alustajat, 2:
Farid Benyoucef (Algeria)
Johanna Venho (Suomi)
Anna T. Szabó (Unkari)

17.6. maanantaiaamupäivän alustajat, 3:
Ville Ranta (Suomi)
Davide Enia (Italia)
Pola Oloixarac (Argentiina)

17.6. maanantai-iltapäivän alustajat, 4:
Abilio Estévez (Kuuba/ Espanja)
Eeva-Kaarina Aronen (Suomi)
Martin Page (Ranska)

18.6. tiistaiaamupäivän alustajat, 5:
Kader Abdolah (Iran/Alankomaat)
Karlis Verdinš(Latvia)
Heikki Aittokoski (Suomi)
Soudabesh Alishahi (Iran/Norja)

Yleisölle on järjestetty ilmainen kuljetus Lahdesta Messilään Koiviston auton busseilla kokouspäivinä, sunnuntaista tiistaihin:

  • Lahti, linja-autoaseman turistipysäkki (museon edessä) - Messilä klo 9.30 ja 13.00.
  • Paluukuljetukset Messilä - Lahti klo 13.30 ja 17.30.

11.6.2013

LIWRE 2013 esiintyjät Sanomatalolla la 15.6.

.

Kokousvieraat esittäytyvät yleisötilaisuudessa Sanomatalolla (Helsinki) kirjailijakokousta edeltävänä päivänä lauantaina 15.6. klo 13.00 alkaen.

Mukana:

  • Henrik Andersen (Tanska) lukijana Aki Ollikainen
  • Anilda Ibrahimi (Albania/Italia) lukijana Helinä Kangas
  • Martin Page (Ranska) lukijana Ville Keynäs
  • Yolanda Castaño (Espanja) lukijana Merja Virolainen
  • Kira Wuck (Hollanti) lukijana Riina Katajavuori
  • Davide Enia (Italia) lukijana Leena Taavitsainen

Tilaisuuden isäntänä toimii Jukka Petäjä, Helsingin Sanomat.

Kirjamyyntiä. Vapaa pääsy. Tervetuloa!


12.5.2013

Ilmoittautuminen & akkreditointi kokoukseen 2013

Ilmoittautumiset kokoukseen pyydetään suoraan kotimaansihteerille 24.5. mennessä osoitteella tarja.soiniola(a)liwre.fi.

Lehdistön akkreditoitumiset tiedottajalle 1.6. mennessä osoitteella chia.koskinen(a)liwre.fi. Avaa tästä pdf-tiedosto ja ilmoita sen mukaiset tiedot akkreditoituessasi.

 

Vuoden 2011 kokousyleisöä Messilässä.


17.4.2013

Kirjailijat muurinmurtajina

Lahden 26. kansainvälinen kirjailijakokous 16.–18.6.2013

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous (LIWRE, Lahti International Writers' Reunion) puhuttelee vuonna 2013 teemalla ”Murtuvat muurit”. Eri puolilla maailmaa rosoinen ja väkivaltainenkin aika suodattuu kaunokirjallisuuteen. Muureja on niin kirjailijoiden sisällä kuin ulkopuolella. Teemasta saapuu keskustelemaan kotimaisten runoilijoiden ja prosaistien lisäksi kirjailijoita jopa Japanista, Zimbabwesta ja Argentiinasta asti. Tähän mennessä tulonsa on vahvistanut 24 ulkomaista vierasta miltei yhtä monesta maasta.

Kokouksessa tavataan muun muassa Barcelonaan asettunut havannalaissyntyinen Abilio Estévez, joka kirjoittaa eristyneisyydestä ja maanpaosta laaja-alaisesti yli genrerajojen. Suomeksi häneltä on käännetty esikoisteos Sinun on valtakunta ( 1999). Suomeen juhannuksen alusviikolla saapuvan sisilialaiskirjailijan, dramaturgin ja näyttelijän Davide Enian esikoisromaani  Maan päällä ilmestyi äskettäin suomeksi. Hollantilainen Kira Wuck kertoo viihtyvänsä ”pohjoismaisessa absurdiudessa ja melankoliassa” ja tulee Lahteen runoinensa kuin kotiinsa. Wuckin äiti on suomalainen. Unkarilaisen Anna Szabon runojen suomennoksia saanemme kesäkuuhun mennessä.

Kotimaisina alustajina toimivat muun muassa oululainen sarjakuvataiteilija Ville Ranta ja palkittu runoilija–kirjailija Johanna Venho.

Uusi puheenjohtaja

Kokouksessa puhetta johtaa Virpi Hämeen-Anttila rinnallaan uusi kasvo, Joni Pyysalo, joka voi tukeutua paitsi kokeneempaan kollegaansa, myös Messilään syntyneen kotimaisen kantajoukon keskusteluaktiivisuuteen, mikä takaa, ettei taukoja pääse syntymään.

 "On ilo ja kunnia toimia ennätyksellisesti neljättä kautta puheenjohtajana Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa, nyt uuden parin kanssa, jolle jätän samalla viestikapulan melkoisen haikein mielin”, Hämeen-Anttila sanoo.

”Kirjailijakokous ei synny ilman hikeä ja työtä ja monen ihmisen ponnistuksia, mutta itse tilaisuudessa vaiva saa palkkansa: kokouksen tunnelma on edelleen maaginen. Kolme päivää ja yötä Suomen kesässä kohtaamisia, elämyksiä, läheltä koettua puhetta kirjoista, kirjoittamisesta, maailmasta, jota kirjoitamme näkyväksi: se on ollut joka kerta ja varmasti tulee tälläkin kertaa olemaan tekijöille ja lukijoille energiapaukku, josta luova mieli saa ravintoa pitkälle syksyyn."

Vahvan konseptin ja hyvän yleisön liitto

LIWRE on jo vuodesta 1963 koonnut joka toinen vuosi yhteen kirjailijoita, kirjallisuuden ammattilaisia ja kirjallisuudesta kiinnostuneita kansalaisia pohtimaan kirjallisuuden tehtäviin ja kirjailijuuteen liittyviä kysymyksiä alustusten pohjalta. Lahti on edelläkävijä. Alusta asti sen yksi erityispiirre on ollut idän ja lännen kirjailijoiden kohtaaminen. Toinen erityispiirre on se, että se on täysin epäkaupallinen ja myös yleisölle täysin maksuton tapahtuma.  Kirjailijat kohtaavat kulttuurien rajojen yli toisia kirjailijoita, saavat virikkeitä työhönsä ja antavat niitä muille, ja syventyvät yhdessä miettimään sitä yhteistä ihmisen kokoista kulttuuriperintöä, jolle kirjailijuus viime kädessä rakentuu.

Kirjailijakokous on Eino Leinon Seuran, Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen kesäyliopiston yhdessä järjestämä tapahtuma. Pääohjelmapaikkana on Messilän kartanohotelli. Lahden Sibeliustalossa järjestetään kaikille avoin kansainvälinen runoilta. Kokouksen virallinen kieli on suomi, joten kaikki keskustelut tulkataan suomeksi. Bussit kuljettavat yleisöä ilmaiseksi kahdesti päivässä Lahden torilta Messilään.

Avaa tiedote pdf-tiedostona


10.4.2013

Kutsu lehdistötilaisuuteen

Lahden 26. kansainvälinen kirjailijakokous pidetään 16.–18. kesäkuuta Messilän lomakeskuksessa. Vuoden 2013 puheenjohtajana jatkaa edelliseltä kaudelta kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, ja uutena puheenjohtajana aloittaa kirjailija Joni Pyysalo.

Tapahtumaa koskeva lehdistötilaisuus järjestetään keskiviikkona 17.4.2013, klo 12.30 Pressiklubilla, Helsingin Asemaravintolan 2. kerroksessa The Pullman Barin yhteydessä.

Paikalla on Pyysalon lisäksi muun muassa suomentaja Juhani Lindholm, joka on LIWREn hallituksen varapuheenjohtaja ja Eino Leinon seuran puheenjohtaja. Kotimaansihteeri Tarja Soiniola kertoo tapahtumaan osallistuvista suomalaisista kirjailijoista ja kansainvälinen sihteeri Saara Pääkkönen paljastaa tilaisuuteen mennessä vahvistuneet ulkomaiset kokousosallistujat. 

Toivotamme tiedotusvälineiden edustajat lämpimästi tervetulleiksi tapahtuman pressiin.

 

www.liwre.fi

https://www.facebook.com/LiwreLahtiInternationalWritersReunion

 

Lisätiedot:

Tiedottaja Chia Koskinen, chia.koskinen (a) liwre.fi, gsm 050 381 5205


28.2.2012

Välivuoden tapahtuma kokosi salin täydeltä väkeä

Kirjallisuudelle ja musiikille omistettu ilta, jonka pääosassa oli kirjailija Stefan Moster, veti Lahden kaupunginkirjaston auditorion lähes täyteen 28. elokuuta 2012.
Nelikätisen soiton mahdottomuudesta
Stefan Mosterin esikoisromaanissa "Nelikätisen soiton mahdottomuus" pianomusiikilla on tärkeä rooli.

Intohimoinen musiikinharrasta ja pianisti Jouko Laivuori on Radion sinfoniaorkesterin kosketinsoittaja ja intensiivinen kirjallisuudenlukija. Niinpä Laivuoren flyygelistä irti päässyt Bachin, Beethovenin ja Schubertin musiikki toimi keskittyneessä dialogissa kirjailijan lukemien tekstiotteiden kanssa. Illan teeman mukaisesti toisena pianistina soitti Peter Lönnqvist Lahden konservatoriosta. Yleisölle avoimen tilaisuuden juonsi runoilija Lauri Otonkoski.

”Stefan Mosterin romaani puhuu paljon muustakin kuin vaikeasta äidin ja pojan suhteesta. Se kertoo yksinäisyydestä ja kaipuusta, luottamuksesta ja petoksesta, rakkaudesta ja nelikätisen soiton mahdottomuudesta.” (NDR Kultur)


19.6.2011

Kirjailijakokous pyörähtää toden teolla käyntiin

Ensimmäisen päivän ensimmäinen sessio. Puheenjohtajille jännittävä hetki: selättääkö teema - sanoin kuvaamaton - sanojen käyttäjät, lähteekö keskustelu kierimään eteenpäin, ja jos ei, miten ruokkia sitä?

Mutta ei meidän pitäisi olla huolissamme. Jälleen Lahteen on kerääntynyt ihmisiä, jotka puhuvat intohimoisesti, ajattelevat terävästi, inspiroituvat toistensa sanoista. Alustajat poimivat teemastamme esiin erilaisia lankoja.

Véronique Ovaldélle kirjailijantyö merkitsee todellisuuden aukkojen täyttämistä ja sen reuna-alueiden tutkimista: arjen outouden havainnointi auttaa hänet kirjoittamisen turhuuden yli. Milan Dekleva lähestyy sanomattoman pulmaa nurjalta puolelta: siitä juuri pitääkin puhua, mistä ei voi puhua, ja kirjailijan tehtävä on puolustaa olemisen perustaa, jota ahnaan kulutuksen ja nautinnonhalun kulttuuri syö Moolokin tavoin. Lars Mikael Raattamaa lähetti keskustelun jälleen uuteen suuntaan. Hän puhui kirjailijan ja hänen luomiensa henkilöiden todellisuudesta ja eri konteksteista, joiden sisällä kaikkien meidän täytyy elää ja eksyä. Ja lopuksi kuulimme Queenin musiikin siivittämänä otteita Vilja-Tuulia Huotarisen työpäiväkirjasta. Hän ei ole valinnut aihettaan, Tsernobylin kauhun ja nuorten tyttöjen elämänvalintoja rinnakkain kuljettavaa tarinaa, vaan sanomaton, vaiettu aihe on valinnut, kutsunut hänet. Jälleen uusi näkökulma. Ja kaikesta keskutellaan niin hartaasti että ylitämme ajan.

Aamupäivällä elää tunne kirjailijan vallasta ottaa vaikea aihe haltuun. Iltapäivällä nousevat pintaan tummemmat mielen ja kirjoittamisen maisemat. Kohtaamme kuoleman, vierauden, pakolaisuuden ja vaientamisen. Wolfram Eilenberger kysyy arkeen tuodun sokraattisen dialogin keinon, miten puhua kuolemasta. Maria Peura kertoo omasta intensiivisestä matkastaan kirjailijuuteen, jossa kuoleman ja häpeän kokemuksien kautta löytyy oma minä ja lapsuuden kieli, joka on ainoa millä voi kirjoittaa. Anthony Kudryavitsky puhuu myös oman kokemuksen kautta. Hän on aloittanut kirjoittamisen aikana, jolloin kirjailijoiden piti julkaistakseen kieltää oma kirjailijanminänsä. Sana hiljaisuus alkaa nousta keskustelussa etualalle. Ja kun lopuksi kuulemme Philo Ikonyan kirjeen, joka on murtanut hänen mykkyytensä kauhujen edessä, tunnemme, että kirjallisuus ei ole vain maailmaa vierastavien esteettien puuhaa, vaan taistelun ja maailman muuttamisen väline. Kukin kirjailija toki täyttää tätä tehtävää omalla tavallaan.

Meille on tarjottu valtavasti pureskeltavaa. Kuten Florence Pazottu toteaa, aiheita ja ajatuksia on liikaakin. Puhe virtaa välillä liiankin vilkkaasti, kaivataan selkeyttä, keskittymistä, käsitteiden määrittelyä. Ehkä huomenna meidän pitää yrittää koota puhetta paremmin? Mutta on ymmärrettävää, että kirjailijat innostuvat, kun heidät päästetään kerrankin puhumaan toisilleen asioista, jotka ovat heille niitä tärkeimpiä.

Virpi Hämeen-Anttila
19.6.2011« Edelliset 10   Seuraavat 10 »  

© LIWRE 2017