In English

Tiedotteet

19.2.2015

LIWRE 2015 tuo yleisön eteen kotimaisen ja kansainvälisen kirjallisuuden tähtiä

Tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio Mukkulaan palaavan Lahden kirjailijakokouksen suojelijaksi

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous (LIWRE) kokoontuu ensi kesänä todellisessa jälleennäkemisen riemussa, kun kokous palaa Mukkulan tammien alle. Järjestyksessä 27. LIWRE-tapahtuma järjestetään juhannuksen alla, 14.–16. kesäkuuta. Tapahtuman suojelijana toimii Tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio.

Jenni HaukioYksi Euroopan merkittävimmistä kirjallisuustapahtumista saattaa yhteen kirjailijat ympäri maailman. Vuoden 1963 jälkeen yli 1000 prosaistia, runoilijaa, kirjallisuuskriitikkoa ja tutkijaa eri puolilta maailmaa on osallistunut joka toinen vuosi järjestettävään tapaamiseen. Kansainvälisistä vieraista osallistumisensa tämän kesän tapahtumaan ovat vahvistaneet muun muassa Luiz Ruffato (Brasilia), Anne Michaels (Kanada), Antonia Arslan (Italia), Hassan Blasim (Irak), Rein Raud (Viro) ja Zsuzsa Rakovszky (Unkari).

Kotimaisista kirjailijoista tapahtumassa kuullaan muun muassa Monika Fagerholmia, Juha HurmettaSaila Susiluotoa, Satu Taskista ja Jyrki Vainosta.

Tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio on lupautunut kirjailijakokouksen suojelijaksi. Rouva Haukio toimii myös Turun kansainvälisten kirjamessujen ohjelmapäällikkönä.

Tulevan kesän tapaamisessa pohditaan kirjailijaa tasapainotaiteilijana: Mikä saa kirjailijan jaksamaan? Mikä on kirjailijan tarvitseman vapauden hinta? Teemat käsittelevät kirjailijoille keskeisiä ja ajankohtaisia aiheita. Määrittely on väljä, jotta alustajilla ja keskustelijoilla olisi niiden puitteissa mahdollisuus henkilökohtaisiin painotuksiin.

Lauantaina 13.6. ennen Lahteen siirtymistä kirjailijavieraat esiintyvät Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä. Yleisöllä on mahdollisuus kuulla kansainvälisiä vieraita lukemassa omia tekstejään, jotka suomalaiset kääntäjät ja kirjailijat lukevat suomeksi.

Kirjailijakokous palaa kotiin Mukkulan Kartanoon, joka on jo muodostunut käsitteeksi kirjailijakokouksen yhteydessä ja on kiinteä osa lahtelaista kartano- ja kulttuurihistoriaa. Kirjailijakokous vieraili naapurikunnan Hollolan puolella samaisen Vesijärven toisella rannalla Messilässä vuosien 2009, 2011 ja 2013 kokousten ajan.

Tiedote 19.2.2015 pdf:nä

[Päivitetty 23.2./unkarilaisen kirjailijan sukunimen oikea kirjoitusasu; Päivitetty 8.4./muutos: Serhi Žadan (Ukraina) -> Hassan Blasim (Irak)]

Yhteydenotot:

Marjo Heiskanen, kotimaansihteeri
marjo.heiskanen @ liwre.fi, 0405119546

Saara Pääkkönen, ulkomaansihteeri
saara.paakkonen @ liwre.fi , 0405301917

Chia Koskinen, tiedottaja
chia.koskinen @ liwre.fi, 050 381 5205


20.11.2014

Kirjailijakokous palaa Mukkulaan

Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen (LIWRE) hallitus kokoontui keskiviikkona 19.11.2014 ja päätti yksimielisesti, että kirjailijakokous järjestetään vuonna 2015 Mukkulassa.

”Palaamme Lahteen, jossa kirjailijakokous nimensäkin mukaan pidetään. Hollolan Messilässä olemme viihtyneet välivuodet hyvin. Nyt on aika palata juurille, kun olosuhteet antavat siihen mahdollisuuden”, hallituksen puheenjohtaja Erkki Hokkanen summaa.

Mukkula Manor / Mukkulan kartano

”Tervetuloa kotiin”, toivottaa Vanjanlinna Groupin toimitusjohtaja Pekka Vihma kirjailijakokoukselle ja sen yleisölle.  Vihma sanoo Mukkulan kartanon olevan erittäin tyytyväinen saadessaan tarjota uudistetut puitteet perinteikkäälle kokoukselle.

”Sisältö tietenkin pysyy vähintäänkin yhtä laadukkaana”, vakuuttaa yhdistyksen varapuheenjohtaja ja Eino Leinon seuran puheenjohtaja Juhani Lindholm omasta puolestaan.

Vuoden 2015 LIWRE (Lahti International Writers' Reunion) tuo jälleen yleisön tavattavaksi monipuolisen ja kiinnostavan kirjailijakavalkadin, kuten palkitun brasilialaisen kirjailija-runoilijan Luiz Ruffaton ja parikymmentä muuta ulkomaista kirjailijavierasta.

LIWRE haluaa tavoittaa kirjallisuuden lukijat entistäkin paremmin, mitä myös paluu Lahteen palvelee. 

”LIWRE:n ainutlaatuinen konsepti mahdollistaa vapaat, lyhentämättömät ja rajoittamattoman syvälle menevät keskustelut, joihin myös yleisö osallistuu. Kirjallisuudelle ja kysymyksille on enemmän aikaa kuin ehkä missään yhä kiivaammaksi ja kärsimättömämmäksi käyvässä älylaitteiden ja suoratoiston mediaympäristössä”, tiivistää Joni Pyysalo, joka vetää ensi kesänä keskusteluita yhdessä Riikka Pelon kanssa.

Kirjailijakokous on järjestetty vuodesta 1963 lähtien Mukkulassa, lukuunottamalla vuosia 2009 - 2013, jona aikana kolme kokousta pidettiin Hollolassa Messilän kartanoalueella Väsijärven toisella rannalla.

Lisätietoja:

Erkki Hokkanen, hallituksen puheenjohtaja
Lahden kansainvälinen kirjailijakokous ry.
puh. 050 552 1271
erkki.o.hokkanen @ gmail.com

Pekka Vihma, toimitusjohtaja
Mukkulan kartano/Vanajanlinna Group
puh. 0400 485 444
pekka.vihma @ vanajanlinna.fi

Chia Koskinen, tiedottaja
LIWRE Lahden kansainvälinen kirjailijakokous
puh. 050 381 5205
chia.koskinen @ liwre.fi


6.9.2014

LIWRE 2015 -teema julkaistu; Riikka Pelo jatkaa Virpi Hämeen-Anttilan kengissä kesän kirjailijakokouksen toisena vetäjänä

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous, LIWRE 2015, kokoontuu ensi kesänä 27. kerran (14.–16.6.2015). Vuodesta 1963 lähtien kirjailijat ympäri maailmaa ovat kokoontuneet kirjallisuuden ja kirjailijuuden kysymysten äärelle erilaisilla teemoilla. Tulevassa kokouksessa aiheena on Kirjailija tasapainotaiteilijana:

Kirjailija hyppää tyhjyyteen. Hän haluaa kertoa jotakin tärkeää, mutta ei voi tietää kuullaanko häntä. Hän voi joutua torjutuksi, kielletyksi, vaietuksi, väärin ymmärretyksi. Mikä saa hänet jaksamaan?

Kirjailija kirjoittaa auki vaihtoehtoisia maailmoja ja käyttää aineksena paitsi faktoja ja mielikuvitusta, myös omaa ja läheistensä elämää. Joskus hän tulee sohaisseeksi arkoihinkin paikkoihin. Hän tarvitsee vapautta, mutta mikä on vapauden hinta?

Kirjailija ei ainoastaan kirjoita. Hän on itsekin tuote ja osa markkinointikoneistoa. Myös kirjallisuus on esittävää taidetta, mutta viekö huomiotalous huomion pois siitä, mistä kirjallisuudessa todella on kysymys?

Kirjailijakokouksen hallitus on vahvistanut tulevan kesän puheenjohtajaksi Joni Pyysalon rinnalle kirjailija Riikka Pelon, joka voitti vuoden 2013 Finlandia-palkinnon kirjallaan Jokapäiväinen elämämme.

        Odotan iloisena, että pääsemme töihin ja tutustumaan, Pyysalo kommentoi.

Parivaljakko tulee vetämään vauhdikkaita telttakeskusteluja tuttuun tapaan ulkomaisten ja kotimaisten kirjailijoiden sekä yleisön välillä.

        Suhtaudun intohimolla siihen, mitä tekijät paljastavat omista kirjoitusprosesseistaan. Tällä teemalla kirjoittamisen kokemuksiin on hyvä sukeltaa, Pelo sanoo.

Kotimaansihteeriksi on nimitetty kirjailija Marjo Heiskanen, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa kotimaisten osallistujien ja alustajien kutsuminen kokoukseen. Ulkomaalaiset vieraat kutsuu ja yhteyden pidon alustajien kanssa hoitaa kansainvälinen sihteeri Saara Pääkkönen.

-   Toivon, että yhä useammat nuoret kirjailijat liittyvät mukaan inspiroivaan kansainväliseen kirjallisuuskeskusteluun, Heiskanen toteaa.

Kirjailijakokous on Eino Leinon Seuran, Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen kesäyliopiston yhdessä järjestämä tapahtuma. Lahden kansainvälinen kirjailijakokous toimii tiiviissä yhteydessä Lahden kaupungissa ja sen talousalueella vaikuttavien yritysten, organisaatioiden, julkaisujen ja yksityishenkilöiden kanssa pitääkseen yllä ja edelleen kehittääkseen yli viisikymmenvuotista kokousperinnettä, joka on tehnyt Lahtea ja sen kulttuuria tunnetuksi kautta maailman.  


18.8.2014

Välivuoden tapahtuma 2014: Runomiehet

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous toivottaa yleisön lämpimästi tervetulleeksi kaikille avoimeen LIWRE 2014 -välivuoden tapahtumaan RUNOMIEHET taidelauantaina 6. syyskuuta kello 14.00 alkaen Lahden pääkirjaston auditorioon. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Runomiehet 6.9.2014 Lahdessa

Runomiehet on kotimaisen runouden helmistä dramatisoitu hauska ja liikuttava varietee-esitys. Tinkimättömät runomiehet näyttelijä Ilkka Heiskanen ja muusikko Jone Takamäki tulkitsevat kansakunnan suosikkirunoja vastustamattomasti vaikka päällään seisten.

Runomiehet esittää runoja kotimaisilta lyyrikoilta Ilpo Tiihosesta Eino Leinoon ja Yrjö Jylhään, Arto Melleristä Viljo Kojoon ja Lauri Viitaan. Esityksessä Jone Takamäen säveltämä musiikki tukee Ilkka Heiskasen huimaa ilmaisua. 

Liisa Talvitie, Apu-lehti,  kirjoitti muun muassa näin:      

Kun Heiskanen sanoo esityksen alussa, että "nyt riuhtaistaan runoa ja pannaan ramppa rallattamaan", se sananmukaisesti tapahtuu.

Hän vaihtaa ketterästi vakavan ja koomisen sävyjä, ja jokaista tunnelmaa tukee Jone Takamäen musisointi.

Ilkka Heiskanen ei lausu runoja. Hän elää ne läpikotaisin. Hän ei ole lausuja, vaan näyttelijä, joka antaa täyden tulkinnan jokaiselle runolle. Yrjö Jylhän riipaisevissa Kolme sanaa tai Kaivo-runoissa on mukana jotain suorastaan omakohtaista kipua, kun Heiskanen miltei kuiskaten kertoo sodan kokeneen miehen kauhuista. Liekö tulkinnassa mukana häivähdys oman isän sotakokemuksista, vaietuista, mutta seuraavaan sukupolveen siirtyneinä?

Kahden katsojan viestit Teatteri Vantaalle ensi-illan jälkeen:

Kiitos ihan mielettömästi eilisestä Runomiehet-esityksestä! Se oli sanoinkuvaamattoman timanttista psykologiaa, koomisen viihdyttävä… Kokonaisuus kosketti meitä molempia. Ilkka on käsittämätön!

Suurkiitos aivan valtavan upeasta kokemuksesta, Ilkka Heiskanen oli aivan mieletön antautuessaan runolausuntaan. Olen suositellut esitystä yhdelle jos toisellekin.

Runokavalkadi kestää väliaikoineen noin puolitoista tuntia.     

Lavalla: Ilkka Heiskanen ja Jone Takamäki
Ohjaus: Ilkka Heiskanen ja Sakari Kirjavainen  
Tuotanto: Produmo / Pekka Nuru


18.6.2013

Suomi murskasi Muun maailman

Messilä, 18.6.2013, Heikki Aittokoski, Seija Vilén

Kirjailija Aki Ollikaisen toisen puoliajan maalirohmunta ratkaisi tiistain vastaisena yönä Lahden Messilässä, kun Suomi kukisti Muun maailman kirjailijat 6-3.

Lahden kirjailijaviikon perinteinen ottelu Suomi-Muu maailma pelattiin Messilän rantahietikolla.

Maalinnälkäinen Ollikainen herkutteli peräti neljällä osumalla. Ensimmäisen puoliajan Muu maailma jaksoi vielä sinnitellä. Tauolle mentiin lukemissa 1-1.

Toinen puoliaika olikin Muulle maailmalle nälkävuoden mittainen. Tanskalaiskapteeni Henrik Andersen sai joukkueeseen puhallettua ajoittaista iskua. Muun maailman kohokohtiin lukeutui algerialaiskirjailija Farid Benyoucefin kaukolaukaus, joka pääsi yllättämään Suomen loisteliaasti pelanneen maalivahdin Heikki Huttu-Hiltusen. Ruotsin Per-Ole "Zlatan" Persson piti yllä Muun maailman taistelutahtoa liu'uttamalla pallon verkkoon kahdesti.

Girl poweriakin maailmalta löytyi:  Anilda Ibrahimi ja puoliksi suomalainen Hollannin Kira Wuck laittoivat pallon liikkeelle, mutta argentiinalainen Pola Oloixarac todella näytti pojille, miten tätä peliä pelataan. Suomen puolella runoilija Johanna Venho ehdittiin jo ristiä Laura Kalmariksi ja Heidi "Jono" Jaatinen piti vankasti laidan.

Tasapelilukemissa 3-3 pelin henki oli vielä rauhan palloa, mutta sitten Suomen mylly alkoi jauhaa. Hyökkäyspäässä kunnostautui  ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski, joka jakeli Ollikaiselle namusyötön toisensa perään. Maalinteko oli Ollikaiselle helppoa kuin tikkarin vieminen lapsilta.

Pelin käynnisti kirjailija Onerva Vartiainen jykevällä avauspotkullaan. Peliä selostivat Herra Tossavainen ja Marilyn Monroe. Tuomareina Luciano ”Louis” Turconi Martins ja Ari Juhanila.


17.6.2013

Loppupanelistit julkaistu

Panelistit LIWRE 2013 kirjailijakokouksen viimeisessä ja yhteenkokoavassa keskustelusessiossa, tiistaina 18.6. klo 14 alkaen, ovat  Henrik Andersen (Tanska), Olga Grjasnowa (Saksa), Igor Kotjuh (Viro), Per-Ole Persson (Ruotsi) and Johanna Hulkko (Suomi).


11.6.2013

Kokouksen alustajat julkaistu

Kokouksen kolme työpäivää sisältävät alustuksia ja paneelikeskusteluja, jotka tulkataan englanniksi ranskaksi ja suomeksi. Keskustelut käydään ulkona, kokouspaikan aurinkoisella pihamaalla. Keskustelua johtavat puheenjohtajat Virpi Hämeen-Anttila ja Joni Pyysalo.

Kokouksen aikana on kuusi keskustelusessiota, joista viimeinen on loppupaneeli. Keskustelut käydään aamupäivisin kello 10.00 - 12.30 ja iltapäivisin kello 14.00 - 17.00.

16.6. sunnuntaiaamupäivän alustajat, 1:
Goce Smilevski (Makedonia)
Hava Pinhas-Cohen (Israel)
Tommi Melender (Suomi)

16.6. sunnuntai-iltapäivän alustajat, 2:
Farid Benyoucef (Algeria)
Johanna Venho (Suomi)
Anna T. Szabó (Unkari)

17.6. maanantaiaamupäivän alustajat, 3:
Ville Ranta (Suomi)
Davide Enia (Italia)
Pola Oloixarac (Argentiina)

17.6. maanantai-iltapäivän alustajat, 4:
Abilio Estévez (Kuuba/ Espanja)
Eeva-Kaarina Aronen (Suomi)
Martin Page (Ranska)

18.6. tiistaiaamupäivän alustajat, 5:
Kader Abdolah (Iran/Alankomaat)
Karlis Verdinš(Latvia)
Heikki Aittokoski (Suomi)
Soudabesh Alishahi (Iran/Norja)

Yleisölle on järjestetty ilmainen kuljetus Lahdesta Messilään Koiviston auton busseilla kokouspäivinä, sunnuntaista tiistaihin:

  • Lahti, linja-autoaseman turistipysäkki (museon edessä) - Messilä klo 9.30 ja 13.00.
  • Paluukuljetukset Messilä - Lahti klo 13.30 ja 17.30.

11.6.2013

LIWRE 2013 esiintyjät Sanomatalolla la 15.6.

.

Kokousvieraat esittäytyvät yleisötilaisuudessa Sanomatalolla (Helsinki) kirjailijakokousta edeltävänä päivänä lauantaina 15.6. klo 13.00 alkaen.

Mukana:

  • Henrik Andersen (Tanska) lukijana Aki Ollikainen
  • Anilda Ibrahimi (Albania/Italia) lukijana Helinä Kangas
  • Martin Page (Ranska) lukijana Ville Keynäs
  • Yolanda Castaño (Espanja) lukijana Merja Virolainen
  • Kira Wuck (Hollanti) lukijana Riina Katajavuori
  • Davide Enia (Italia) lukijana Leena Taavitsainen

Tilaisuuden isäntänä toimii Jukka Petäjä, Helsingin Sanomat.

Kirjamyyntiä. Vapaa pääsy. Tervetuloa!


12.5.2013

Ilmoittautuminen & akkreditointi kokoukseen 2013

Ilmoittautumiset kokoukseen pyydetään suoraan kotimaansihteerille 24.5. mennessä osoitteella tarja.soiniola(a)liwre.fi.

Lehdistön akkreditoitumiset tiedottajalle 1.6. mennessä osoitteella chia.koskinen(a)liwre.fi. Avaa tästä pdf-tiedosto ja ilmoita sen mukaiset tiedot akkreditoituessasi.

 

Vuoden 2011 kokousyleisöä Messilässä.


17.4.2013

Kirjailijat muurinmurtajina

Lahden 26. kansainvälinen kirjailijakokous 16.–18.6.2013

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous (LIWRE, Lahti International Writers' Reunion) puhuttelee vuonna 2013 teemalla ”Murtuvat muurit”. Eri puolilla maailmaa rosoinen ja väkivaltainenkin aika suodattuu kaunokirjallisuuteen. Muureja on niin kirjailijoiden sisällä kuin ulkopuolella. Teemasta saapuu keskustelemaan kotimaisten runoilijoiden ja prosaistien lisäksi kirjailijoita jopa Japanista, Zimbabwesta ja Argentiinasta asti. Tähän mennessä tulonsa on vahvistanut 24 ulkomaista vierasta miltei yhtä monesta maasta.

Kokouksessa tavataan muun muassa Barcelonaan asettunut havannalaissyntyinen Abilio Estévez, joka kirjoittaa eristyneisyydestä ja maanpaosta laaja-alaisesti yli genrerajojen. Suomeksi häneltä on käännetty esikoisteos Sinun on valtakunta ( 1999). Suomeen juhannuksen alusviikolla saapuvan sisilialaiskirjailijan, dramaturgin ja näyttelijän Davide Enian esikoisromaani  Maan päällä ilmestyi äskettäin suomeksi. Hollantilainen Kira Wuck kertoo viihtyvänsä ”pohjoismaisessa absurdiudessa ja melankoliassa” ja tulee Lahteen runoinensa kuin kotiinsa. Wuckin äiti on suomalainen. Unkarilaisen Anna Szabon runojen suomennoksia saanemme kesäkuuhun mennessä.

Kotimaisina alustajina toimivat muun muassa oululainen sarjakuvataiteilija Ville Ranta ja palkittu runoilija–kirjailija Johanna Venho.

Uusi puheenjohtaja

Kokouksessa puhetta johtaa Virpi Hämeen-Anttila rinnallaan uusi kasvo, Joni Pyysalo, joka voi tukeutua paitsi kokeneempaan kollegaansa, myös Messilään syntyneen kotimaisen kantajoukon keskusteluaktiivisuuteen, mikä takaa, ettei taukoja pääse syntymään.

 "On ilo ja kunnia toimia ennätyksellisesti neljättä kautta puheenjohtajana Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa, nyt uuden parin kanssa, jolle jätän samalla viestikapulan melkoisen haikein mielin”, Hämeen-Anttila sanoo.

”Kirjailijakokous ei synny ilman hikeä ja työtä ja monen ihmisen ponnistuksia, mutta itse tilaisuudessa vaiva saa palkkansa: kokouksen tunnelma on edelleen maaginen. Kolme päivää ja yötä Suomen kesässä kohtaamisia, elämyksiä, läheltä koettua puhetta kirjoista, kirjoittamisesta, maailmasta, jota kirjoitamme näkyväksi: se on ollut joka kerta ja varmasti tulee tälläkin kertaa olemaan tekijöille ja lukijoille energiapaukku, josta luova mieli saa ravintoa pitkälle syksyyn."

Vahvan konseptin ja hyvän yleisön liitto

LIWRE on jo vuodesta 1963 koonnut joka toinen vuosi yhteen kirjailijoita, kirjallisuuden ammattilaisia ja kirjallisuudesta kiinnostuneita kansalaisia pohtimaan kirjallisuuden tehtäviin ja kirjailijuuteen liittyviä kysymyksiä alustusten pohjalta. Lahti on edelläkävijä. Alusta asti sen yksi erityispiirre on ollut idän ja lännen kirjailijoiden kohtaaminen. Toinen erityispiirre on se, että se on täysin epäkaupallinen ja myös yleisölle täysin maksuton tapahtuma.  Kirjailijat kohtaavat kulttuurien rajojen yli toisia kirjailijoita, saavat virikkeitä työhönsä ja antavat niitä muille, ja syventyvät yhdessä miettimään sitä yhteistä ihmisen kokoista kulttuuriperintöä, jolle kirjailijuus viime kädessä rakentuu.

Kirjailijakokous on Eino Leinon Seuran, Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen kesäyliopiston yhdessä järjestämä tapahtuma. Pääohjelmapaikkana on Messilän kartanohotelli. Lahden Sibeliustalossa järjestetään kaikille avoin kansainvälinen runoilta. Kokouksen virallinen kieli on suomi, joten kaikki keskustelut tulkataan suomeksi. Bussit kuljettavat yleisöä ilmaiseksi kahdesti päivässä Lahden torilta Messilään.

Avaa tiedote pdf-tiedostona« Edelliset 10   Seuraavat 10 »  

© LIWRE 2018