In English

Tiedotteet

10.4.2013

Kutsu lehdistötilaisuuteen

Lahden 26. kansainvälinen kirjailijakokous pidetään 16.–18. kesäkuuta Messilän lomakeskuksessa. Vuoden 2013 puheenjohtajana jatkaa edelliseltä kaudelta kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, ja uutena puheenjohtajana aloittaa kirjailija Joni Pyysalo.

Tapahtumaa koskeva lehdistötilaisuus järjestetään keskiviikkona 17.4.2013, klo 12.30 Pressiklubilla, Helsingin Asemaravintolan 2. kerroksessa The Pullman Barin yhteydessä.

Paikalla on Pyysalon lisäksi muun muassa suomentaja Juhani Lindholm, joka on LIWREn hallituksen varapuheenjohtaja ja Eino Leinon seuran puheenjohtaja. Kotimaansihteeri Tarja Soiniola kertoo tapahtumaan osallistuvista suomalaisista kirjailijoista ja kansainvälinen sihteeri Saara Pääkkönen paljastaa tilaisuuteen mennessä vahvistuneet ulkomaiset kokousosallistujat. 

Toivotamme tiedotusvälineiden edustajat lämpimästi tervetulleiksi tapahtuman pressiin.

 

www.liwre.fi

https://www.facebook.com/LiwreLahtiInternationalWritersReunion

 

Lisätiedot:

Tiedottaja Chia Koskinen, chia.koskinen (a) liwre.fi, gsm 050 381 5205


28.2.2012

Välivuoden tapahtuma kokosi salin täydeltä väkeä

Kirjallisuudelle ja musiikille omistettu ilta, jonka pääosassa oli kirjailija Stefan Moster, veti Lahden kaupunginkirjaston auditorion lähes täyteen 28. elokuuta 2012.
Nelikätisen soiton mahdottomuudesta
Stefan Mosterin esikoisromaanissa "Nelikätisen soiton mahdottomuus" pianomusiikilla on tärkeä rooli.

Intohimoinen musiikinharrasta ja pianisti Jouko Laivuori on Radion sinfoniaorkesterin kosketinsoittaja ja intensiivinen kirjallisuudenlukija. Niinpä Laivuoren flyygelistä irti päässyt Bachin, Beethovenin ja Schubertin musiikki toimi keskittyneessä dialogissa kirjailijan lukemien tekstiotteiden kanssa. Illan teeman mukaisesti toisena pianistina soitti Peter Lönnqvist Lahden konservatoriosta. Yleisölle avoimen tilaisuuden juonsi runoilija Lauri Otonkoski.

”Stefan Mosterin romaani puhuu paljon muustakin kuin vaikeasta äidin ja pojan suhteesta. Se kertoo yksinäisyydestä ja kaipuusta, luottamuksesta ja petoksesta, rakkaudesta ja nelikätisen soiton mahdottomuudesta.” (NDR Kultur)


19.6.2011

Kirjailijakokous pyörähtää toden teolla käyntiin

Ensimmäisen päivän ensimmäinen sessio. Puheenjohtajille jännittävä hetki: selättääkö teema - sanoin kuvaamaton - sanojen käyttäjät, lähteekö keskustelu kierimään eteenpäin, ja jos ei, miten ruokkia sitä?

Mutta ei meidän pitäisi olla huolissamme. Jälleen Lahteen on kerääntynyt ihmisiä, jotka puhuvat intohimoisesti, ajattelevat terävästi, inspiroituvat toistensa sanoista. Alustajat poimivat teemastamme esiin erilaisia lankoja.

Véronique Ovaldélle kirjailijantyö merkitsee todellisuuden aukkojen täyttämistä ja sen reuna-alueiden tutkimista: arjen outouden havainnointi auttaa hänet kirjoittamisen turhuuden yli. Milan Dekleva lähestyy sanomattoman pulmaa nurjalta puolelta: siitä juuri pitääkin puhua, mistä ei voi puhua, ja kirjailijan tehtävä on puolustaa olemisen perustaa, jota ahnaan kulutuksen ja nautinnonhalun kulttuuri syö Moolokin tavoin. Lars Mikael Raattamaa lähetti keskustelun jälleen uuteen suuntaan. Hän puhui kirjailijan ja hänen luomiensa henkilöiden todellisuudesta ja eri konteksteista, joiden sisällä kaikkien meidän täytyy elää ja eksyä. Ja lopuksi kuulimme Queenin musiikin siivittämänä otteita Vilja-Tuulia Huotarisen työpäiväkirjasta. Hän ei ole valinnut aihettaan, Tsernobylin kauhun ja nuorten tyttöjen elämänvalintoja rinnakkain kuljettavaa tarinaa, vaan sanomaton, vaiettu aihe on valinnut, kutsunut hänet. Jälleen uusi näkökulma. Ja kaikesta keskutellaan niin hartaasti että ylitämme ajan.

Aamupäivällä elää tunne kirjailijan vallasta ottaa vaikea aihe haltuun. Iltapäivällä nousevat pintaan tummemmat mielen ja kirjoittamisen maisemat. Kohtaamme kuoleman, vierauden, pakolaisuuden ja vaientamisen. Wolfram Eilenberger kysyy arkeen tuodun sokraattisen dialogin keinon, miten puhua kuolemasta. Maria Peura kertoo omasta intensiivisestä matkastaan kirjailijuuteen, jossa kuoleman ja häpeän kokemuksien kautta löytyy oma minä ja lapsuuden kieli, joka on ainoa millä voi kirjoittaa. Anthony Kudryavitsky puhuu myös oman kokemuksen kautta. Hän on aloittanut kirjoittamisen aikana, jolloin kirjailijoiden piti julkaistakseen kieltää oma kirjailijanminänsä. Sana hiljaisuus alkaa nousta keskustelussa etualalle. Ja kun lopuksi kuulemme Philo Ikonyan kirjeen, joka on murtanut hänen mykkyytensä kauhujen edessä, tunnemme, että kirjallisuus ei ole vain maailmaa vierastavien esteettien puuhaa, vaan taistelun ja maailman muuttamisen väline. Kukin kirjailija toki täyttää tätä tehtävää omalla tavallaan.

Meille on tarjottu valtavasti pureskeltavaa. Kuten Florence Pazottu toteaa, aiheita ja ajatuksia on liikaakin. Puhe virtaa välillä liiankin vilkkaasti, kaivataan selkeyttä, keskittymistä, käsitteiden määrittelyä. Ehkä huomenna meidän pitää yrittää koota puhetta paremmin? Mutta on ymmärrettävää, että kirjailijat innostuvat, kun heidät päästetään kerrankin puhumaan toisilleen asioista, jotka ovat heille niitä tärkeimpiä.

Virpi Hämeen-Anttila
19.6.2011


14.6.2011

Tietoja kokouksen oheisohjelmasta

Tähdet tuikkivat Sanomatalolla
Sanomatalo, Helsinki lauantai 18.6.2011 klo 13.00

Lahden kansainväliseen kirjailijakokokseen kutsutut ulkomaiset vieraat lukevat tekstejään yleisölle ennen kuin siirtyvät Helsingistä Messilään. Suomeksi tekstit lukevat suomalaiset kääntäjät ja kirjailijat.

Sanomatalon ohjelma:
Eleanor Catton, Uusi-Seelanti/Kanada, katkelman lukee suomentaja Tero Valkonen.
Véronique Ovaldé, Ranska, katkelman lukee suomentaja Ville Keynäs.
Mari Saat, Viro, katkelman lukee suomentaja Tuula Friman.
Kathrin Schmidt, Saksa, katkelman lukee kirjailija Miia Toivio.
Lars Mikael Raattamaa, Ruotsi, runon lukee kirjailija Ville Hytönen.

Tilaisuuden juontaa Jukka Petäjä Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksesta. Tilaisuuden järjestävät Helsingin Sanomat ja Lahden kansainvälinen kirjailijakokous.

Kansainvälinen runoilta
Sibeliustalo, Lahti maanantai 20.6.

klo 18.30 Heinolan lausuntapoikakuoro esiintyy.

klo 19.00 - 22.00 runoillan ohjelmassa esiintyvät:
Eugenijus Ališanka, Liettua
Milan Dekleva, Slovenia
Philo Ikonya, Kenia
Ville Hytönen
Riina Katajavuori
Anthony Kudryavitsky, Venäjä/Irlanti
Gerry Loose, Iso-Britannia
Florenze Pazzottu, Ranska
Nadezha Ptshelovodova, Venäjä/Udmurtia
Lars Mikael Raattamaa, Ruotsi
Kathrin Schmidt, Saksa
Michaël Vandebril, Belgia
Dániel Varró, Unkari

(huom. tama ei ole esiintymisjärjestys)

Tilaisuuden juontavat Kishwar Desai ja Ville Keynäs.


18.4.2011

Lahden 25. kansainvälinen kirjailijakokous pohtii kirjailijan suhdetta kieleen ja kertomisen rajoihin

Mistä ei voi puhua, siitä on kirjoitettava. Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa pohditaan tänä kesänä kirjailijan suhdetta kielen ja kertomisen rajoihin teemalla Kirjailija ja sanoin kuvaamaton. Kokous järjestetään 19.- 21. kesäkuuta Messilän lomakeskuksessa.

Tapahtumaan on ilmoittautunut tähän mennessä yli neljäkymmentä kirjailijaa. Suomalaisista kirjailijoista paikalle saapuvat mm. alustajiksi lupautuneet Maria Peura ja Olli Jalonen.

Ulkomaiset vieraat tulevat eri puolilta Eurooppaa, Venäjältä ja Uudesta-Seelannista. Useiden kirjailijoiden teoksia on joko äskettäin ilmestynyt tai on pian ilmestymässä tuoreina suomennoksina. Uusiseelantilaisen Eleanor Cattonin palkittu esikoisromaani Harjoitukset ja saksalaisen Wolfram Eilenbergin omaelämäkerrallinen Minun suomalainen vaimoni ovat juuri ilmestyneet Siltalalta. Intiassa varttuneen Kishawar Desain Pimeyden lapset ilmestyi viime syksynä Likeltä ja venäläisen Andrei Astvatsaturovin esikoisteos Ihmiset alastomuudessa Idiootti-kustantamolta.

Saksalaisen Kathrin Schmidtin omaelämäkerrallinen Et sinä kuole on juuri ilmestynyt WSOY:n kustantamana ja ranskalaisen Véronique Ovaldén palkittu Mitä tiedän Vera Candidasta on tulossa niin ikään WSOY:ltä tänä keväänä. Brittiläisen Rebecca Stottin menestysromaani Korallivaras (Avain 2010) on julkaistu tänä keväänä pokkarilaitoksena.

Kokoukseen osallistuvista runoilijoista mainittakoon Liettuan kirjailijaliiton ja PEN-klubin hallituksen jäsen Eugenijus Ališanka, slovenialainen jazzmuusikkona ja rugbypelaajanakin kunnostautunut Milan Dekleva, ruotsalainen Tornionjokilaaksossa syntynyt Lars Mikael Raattamaa sekä skotlantilainen Glasgown kasvitieteellisen puutarhan nimikkorunoilija Gerry Loose, joka yhdistää työssään kaunokirjallisen ilmaisun työskentelyyn kasvien parissa.

Lahden kansainvälisellä kirjailijakokouksella on pitkä perinne ainutlaatuisena kirjallisen keskustelun foorumina. Kokous järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1963, ja sen jälkeen tapahtumaan on osallistunut yli 1000 kirjailijaa, tutkijaa ja kirjallisuuskriitikkoa ympäri maailman. Nyt 25. kerran järjestettävässä kokouksessa puhetta johtavat kirjailija Virpi Hämeen-Anttila ja päätoimittaja Jarmo Papinniemi.

Kokouksen oheisohjelmaan kuuluvat mm. Lahden Sibelius-talolla järjestettävä kansainvälinen runoilta sekä legendaarinen Suomi vastaan Muu maailma -jalkapallo-ottelu. Yleisöllä on vapaa pääsy tapahtumapaikalle Messilään ja Sibelius-talon runoiltaan.

Kirjailijakokouksen järjestää Lahden kansainvälinen kirjailijakokous ry, jonka jäseniä ovat Eino Leinon seura, Päijät-Hämeen kesäyliopisto ja Lahden kaupunki. Päärahoittajat ovat Lahden kaupunki ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätiedot ja akkreditoinnit:

Tiedottaja Tarja Kopra tarja.kopra@liwre.fi / tarja.kopra@otava.fi , gsm 050 4688 948,Seuraavat 10 »  

© LIWRE 2018